Soil microorganisms and their eternal relationship with plants

Soil Microorganisms and their Eternal Relationship with Plants

Authors

  • Adilene Velázquez-Medina Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo
  • Evangelina Esmeralda Quiñones-Aguilar Unidad de Biotecnología Vegetal del Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco, A.C.
  • Ernestina Gutiérrez-Vázquez Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo.
  • Nuria Gómez-Dorantes Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo
  • Gabriel Rincón-Enríquez Unidad de Biotecnología Vegetal del Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco, A.C.
  • Luis López-Pérez Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales UMSNH

DOI:

https://doi.org/10.57737/3w3sxx31

Abstract

In this work, the natural relationship that exists between the microorganisms present in the soil such as bacteria, actinobacteria, fungi of various types, among many others, and the roots of plant species is presented. These microorganisms have an intimate relationship with plants, because they take advantage of the substances that the roots excrete such as amino acids and organic acids to feed, reproduce, and make the roots their habitat. On the other hand, microorganisms give the roots of plants various benefits such as stimulation of plant growth through different activities or mechanisms such as the uptake or fixation of atmospheric nitrogen, production of organic substances that help solubilization, mobility and availability of minerals such as nitrates, phosphorus and calcium from the soil and produce phytohormones that help root development. Microorganisms also help plants protect against some pathogens through different mechanisms of action such as: competition for space and nutrients, production of substances with antifungal and antibacterial properties. In this way, emphasis is placed on the advantage that associating with microorganisms brings to plants and that this relationship must be eternal for the benefit of both species.

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Author Biographies

  • Adilene Velázquez-Medina, Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo

    Química Farmacobióloga, egresada de la Universidad Michoacana, actualmente cursando la Maestría Profesionalizante en Producción Agropecuaria, opción terminal Agrícola, en el Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo

  • Evangelina Esmeralda Quiñones-Aguilar, Unidad de Biotecnología Vegetal del Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco, A.C.

     

    Doctor en Ciencias en Microbiología Molecular y Biotecnologías por la Université Aix-Marseille II y Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS). Actualmente Investigador Asociado en la Unidad de Biotecnología Vegetal del Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco, A.C. (CIATEJ. Unidad Zapopan).

  • Ernestina Gutiérrez-Vázquez, Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo.

     

    Doctora en Biotecnología Microbiana de la Universidad de Colima. Actualmente se desempeña como Profesor e Investigador Titular de Tiempo Completo en el Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo.

  • Nuria Gómez-Dorantes, Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo

     

    Doctora en Ciencias de la Educación. Actualmente, se desempeña como Profesora e Investigadora de Tiempo Completo en el Laboratorio de Patología Vegetal, del Instituto de Investigaciones Agropecuarias y Forestales de la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo.

  • Gabriel Rincón-Enríquez, Unidad de Biotecnología Vegetal del Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco, A.C.

     

    Doctor en Microbiología, Biología Vegetal y Biotecnologías por la Université de la Méditerranée (Aix Marseille II), Francia. Actualmente Investigador Titular A en la Unidad de Biotecnología Vegetal del Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco, A.C. (CIATEJ. Unidad Zapopan).

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Published

2024-12-27